Zorginstelling | Een snelle, betrouwbare en veilige connectiviteit

Een zorginstelling uit het zuiden van het land kreeg te maken met uitdagingen rondom cyber security  toen ze haar activiteiten uitbreiden naar meer dan 70 vestigingen, zoals zorglocaties, welzijn locaties en ondersteunende diensten. TWS adviseerde en implementeerde FortiNet producten voor een snelle, betrouwbare en veilige connectiviteit.
Gelijk winst

Waarom is cyber security belangrijk voor zorginstellingen?

Zorginstellingen zijn regelmatig het slachtoffer van cyberaanvallen. Cybercriminelen zijn dan uit op de waardevolle persoonsinformatie waar zorginstellingen over beschikken. 

Ook worden zorginstellingen geconfronteerd met een complexe reeks aan uitdagingen rondom cyberbeveiliging en netwerkactiviteiten omdat:

  • Ze veelal uit meerdere locaties bestaan;
  • Er binnen de zorg grote personeelstekorten zijn;
  • Er veelal onvoldoende bandbreedte beschikbaar is;
  • Er onvoldoende budget is en er een wildgroei aan verbonden apparaten is.

Ondertussen dient de beschikbaarheid en de bereikbaarheid van de diverse zorgsystemen en zorg gerelateerde applicaties wel optimaal te zijn

De uitdaging binnen de zorginstelling

De infrastructuur bij een zorginstelling uit het zuiden van het land moest snelle, betrouwbare en veilige connectiviteit bieden, zodat de zorgverleners de zorg voor cliënten naadloos konden blijven bieden naarmate de organisatie groeide en het automatiserings landschap complexer werd. Een belangrijke eis van de instelling was dat het beveiligingsniveau van de oplossing voor alle zorg en niet zorg gerelateerde systemen en alle cliënten, medewerkers en bezoekers netwerken op elke afzonderlijke locatie van een hoog niveau moest zijn. Toegangscontrole en netwerkmanagement waren dus van groot belang.

TWS raadt FortiNet aan

De kosten van een datalek lopen hoog op en ook de bijkomende reputatieschade is funest. Mede door het steeds complexer wordende digitale landschap, de opkomst van BYOD (Bring Your Own Device) en always-on mobiele werknemers wordt netwerkbeveiliging steeds uitdagender. Netwerkinfrastructuur is daarom een cruciale veiligheidsfactor geworden voor bedrijven en instellingen. Een goede Network Access Control-oplossing speelt een sleutelrol in een effectieve beveiliging van uw netwerk. TWS adviseert daarom een ondernemingsbrede standaard voor netwerktoegang via FortiNet. De security- en analyse oplossingen die FortiNet biedt, zijn al jaren een vaste waarde voor TWS als het gaat om het realiseren van veilige, betrouwbare en kosten efficiënte netwerkoplossingen.

TWS kiest voor FortiNet omdat ze een toonaangevende, wereldwijde leverancier van netwerkbeveiligingsapparatuur zijn. Daarnaast zijn ze één van de marktleiders in cybersecurity met gespecialiseerde oplossingen die bedrijven beschermen tegen de geavanceerde bedreigingen van vandaag de dag. De producten en diensten bieden een brede en geïntegreerde bescherming tegen de dynamische bedreigingen en vereenvoudigen gelijktijdig de IT beveiligingsinfrastructuur. Het brede assortiment van netwerk, content security en secure access helpt bij het beveiligen van een gehele onderneming – van endpoint tot aan de grenzen en de kern van netwerken, databases en applicaties.

De oplossing

  1. TWS adviseerde de zorginstelling FortiGate als SD-WAN. Dit is een uitstekende optie voor de realisatie van een snel, betrouwbaar, veilig en flexibel netwerk.
  2. Met de inzet van een FortiGate firewall is de zorginstelling optimaal beveiligd tegen bedreigingen zoals: virussen, malware, spam, phishing, botnets, applicatie- en OS- kwetsbaarheden. De firewall fungeert hierbij als een filterende router waarbij TWS altijd een Zero Trust beleid adviseert. 


    Een Zero Trust Architecture is het security concept waarbij devices standaard niet vertrouwd worden, zelfs niet als deze verbonden met het bedrijfsnetwerk en geauthenticeerd zijn.
    De Zero Trust Architecture (ZTA) benadering werkt volgens het principe van mutual authenticatie. Dit omvat identiteitscontrole, device integriteit (on)afhankelijk van de locatie, applicatietoegang op basis van het device en device health in combinatie met gebruikersauthenticatie. Samengevat: de firewall blokkeert zo’n beetje elke communicatie en samen met de zorginstelling is bepaald welke communicatiestromen er wel worden toegestaan. De FortiGate firewall wordt lokaal geïnstalleerd en wordt vanuit de centrale omgeving van TWS gemanaged.

    Vanuit de centrale management omgeving van TWS  wordt de zorginstelling 24×7 ondersteund en gemanaged. Binnen de zorg is een goed functionerend netwerk letterlijk van levensbelang. Onze service organisatie staat daarom altijd paraat. 

  3. TWS zet een tweetal FortiNet producten in als het gaat om het managen en monitoren van de zorginstelling;

    • TWS gebruikt FortiManager als centraal management platform van waaruit alle FortiGate firewalls beheerd worden. Op basis van centraal beheerde policies wordt de beveiliging eenduidig uitgerold over de gehele infrastructuur met minimale beheerinspanning. 
    • Daarnaast is het mogelijk om het platform zo in te zetten dat volledig gescheiden beheer mogelijk is voor verschillende (virtuele) firewalls. FortiAnalyzer wordt door TWS ingezet als logging en reporting engine waar centraal alle logging wordt verzameld. Hiermee kunnen events vanuit verschillende firewalls aan elkaar gekoppeld worden waardoor bedreigingen traceerbaar en beter inzichtelijk worden. Met de uitgebreide rapportage mogelijkheden kan voor alle lagen binnen een organisatie overzichtelijk en eenduidig worden gerapporteerd.

Wilt u meer weten over wat we voor uw zorgorganisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met….