Meten is weten 2.0

Naast Wifi zijn er ook protocollen als Bluetooth en ZigBee. Deze zijn lastiger te meten maar wel bepalend voor toekomstige ‘Smart’ mogelijkheden.

Deze protocollen zorgen ervoor dat er, op de achtergrond, verbindingen tussen verschillende apparaten mogelijk worden gemaakt. Toepassingsmogelijkheden en voordelen volgen verderop in dit artikel.

TWS is altijd de organisatie die van uitdagingen houdt en ook graag vooroploopt in alle ontwikkelingen op het gebied van connectiviteit. Het meten van de protocollen die voor de ontwikkelingen van ‘Smart’ nodig zijn is een expertise waarin TWS actief is.

Binnen TWS is Bas van Ooijen één van de WLAN designers voor wie deze protocollen en RF (de radiofrequentie waarmee apparaten informatie kunnen ontvangen) technieken nog maar weinig geheimen hebben en daarom stellen we hem graag nader voor.

Bas is 30 jaar en woont samen met zijn vrouw en dochtertje in Apeldoorn. Na een carrière van ruim 12 jaar bij Getronics en KPN zocht hij meer ruimte om zijn passie voor RF-techniek verder te ontwikkelen. Die ruimte vond hij bij TWS waar hij nu ruim een jaar werkzaam is.

Meten is weten 2.0

Bas van Ooijen, WLAN designer bij TWS

Als 14e in de wereld behaalde Bas zijn ECSE advanced certificaat. Je kunt hem dus gerust een expert in wireless design noemen. Om tot een goed wireless design te komen, is meten de basis. Voor een goede uitvoer is gespecialiseerde software noodzakelijk en een gedegen kennis hoe deze software maximaal in te zetten is. Bij TWS wordt er gewerkt met Ekahau software en Bas zou Bas niet zijn als hij hier niet een klein beetje in getweaked had om nog betere resultaten te halen.

De rol van IOT (Internet of Things) in onze maatschappij zal steeds verder groeien. De sensoren die hiervoor ingezet worden zorgen ervoor dat (analoge) signalen omgezet worden naar digitale data. En met die data kunnen noodzakelijke acties in gang worden gezet.

Sensoren zijn voor een legio aan doelen in te zetten. Bijvoorbeeld het meten van temperatuur, luchtvochtigheid, open of dichte deuren, voorspellend onderhoud, beveiliging, voorraadbeheer en locatie tracking. Dit is een hele kleine greep uit de mogelijkheden en inzetbaarheid zal in de toekomst alleen maar verder toenemen. Sectoren als industrie, gezondheidszorg, waterschappen en energie zullen hier vol op inzetten vanwege het enorme (besparende) potentieel.

In deze ontwikkeling spelen de draadloze en energiezuinige sensoren een belangrijke rol. De sensoren geven periodiek een signaal af, dit heeft als groot voordeel dat ze tot wel 10 jaar op twee batterijen kunnen werken. Ze zijn draadloos dus moeten ze hun signaal via een protocol uitzenden. En daar zit wel de crux!

Er zijn namelijk veel protocollen met allemaal hun voor- en nadelen. Zo is Wifi een “lief’ protocol die keurig wacht met zenden tot er ruimte is op de bandbreedte waarop hij zit. Dat is natuurlijk netjes maar je kan er beter voor zorgen dat er weinig verstoring is. En daarom: meten 2.0. Waar zitten de verstoringen en hoe kan je een netwerk zo ontwerpen dat het past bij de wensen van de klant en zo optimaal mogelijk werkt. Hiervoor gebruikt TWS voor de site surveys Ekahau software en de Ekahau sidekick.

Tijdens de site survey worden alle ruimtes goed in kaart gebracht, dit kan met een stop en go meting of een continuous meting. Met de resultaten van de meting en de wensen van de klant wordt er door TWS een netwerkdesign gemaakt. Dit is een kolfje naar de hand van Bas. Alle mogelijke protocollen worden uitgeplozen, mogelijke verstoringen worden zo veel mogelijk geëlimineerd en pas als het design zo optimaal mogelijk is kunnen de TWS-engineers aan de slag.

Meer weten over meten? Neem gerust contact met ons op via 088 – 57 024 00 of info@tws-groep.nl