Internet of Things

Internet of Things (IoT) speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. De afgelopen jaren heeft IoT veel aandacht gekregen vanwege de enorme impact die het heeft op ons dagelijks leven.

Wat is Internet of Things (IoT)?

Het verbindt onze apparaten en maakt het mogelijk om op een slimme manier gegevens te verzamelen en te analyseren. Steeds meer apparaten en objecten communiceren zelfstandig met het internet of met andere netwerken. De juiste inzet van deze technologie zorgt voor slimme en duurzame oplossingen in het bedrijfsproces.

Denk hier bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s, bussen en vrachtwagens, slimme straatverlichting, verdergaande robotisering, operaties op afstand door een chirurg en ook augmented-reality en virtual-reality software voor leer- en werksituatie worden met Internet of Things gerealiseerd. Dit kan alleen wanneer apparaten constant met elkaar communiceren, zonder vertraging.

Voorbeelden van IoT

Bluetooth

Internet of Things met Bluetooth:

Met Bluetooth is het mogelijk om op een goedkope manier iemand of iets te traceren, tot op een meter nauwkeurig. Bluetooth beacons kunnen namelijk smart devices zijn, maar ook bluetooth TAGs. Een bluetooth TAG is een klein device die je bij je kan dragen. Maar het is ook mogelijk om apparaten te voorzien van een bluetooth TAG, zodat je kan zien waar het apparaat op dat moment binnen een gebouw is. Erg handig voor als je vaak je telefoon kwijt raakt.

Connectiviteit in de zorg

Internet of Things in de medische sector:

In de gezondheidszorg wordt IoT gebruikt om patiënten op afstand te monitoren. Dit kan variëren van het meten van bloeddruk en hartslag tot het monitoren van diabetespatiënten, het detecteren van epileptische aanvallen en locatiebepaling voor het toepassen van leefcirkels.

Meer over onze oplossingen voor de medische sector

TWS

Internet of Things in onze sector:

In onze industrie wordt IoT gebruikt om processen te automatiseren en te optimaliseren, waardoor de productiviteit wordt verhoogd en de kosten worden verlaagd. Bijvoorbeeld het gebruik van slimme sensoren om de temperatuur van machines te bewaken en storingen te voorkomen.

Internet of Things in jouw organisatie

TWS integreert Internet of Things oplossingen voor diverse organisaties. De oplossingen die ingezet worden zijn van fabrikanten die marktleider zijn met een bewezen trackrecord. Onze fabrikanten leveren de snelheid, betrouwbaarheid en capaciteit die voor onze partners vereist zijn. Ook aan de slag met Internet of Things?

Locatiebepaling met Internet of Things

Locatiebepaling met behulp van het internet of things (IoT) werkt meestal door gebruik te maken van verschillende soorten sensoren en technologieën, zoals GPS, Bluetooth, RFID, WiFi, enzovoort. Hieronder staan enkele voorbeelden van hoe locatiebepaling kan werken met IoT:

GPS: Veel IoT-apparaten zijn uitgerust met GPS-ontvangers die signalen ontvangen van GPS-satellieten om de locatie van het apparaat te bepalen. De GPS-coördinaten worden vervolgens via het internet verzonden naar de cloud, waar ze kunnen worden gebruikt voor verdere analyse en verwerking.

Bluetooth: Bluetooth-sensoren kunnen worden gebruikt om de aanwezigheid van andere Bluetooth-apparaten in de buurt te detecteren. Door deze gegevens te gebruiken in combinatie met de afstandsbepaling, kunnen locatiegegevens worden afgeleid.

RFID: Radiofrequentie-identificatie (RFID) is een technologie die werkt door middel van het zenden en ontvangen van radiosignalen tussen een zender en een ontvanger. RFID-tags kunnen worden gebruikt om objecten te identificeren en hun locatie te bepalen.

WiFi: WiFi-sensoren kunnen worden gebruikt om signalen op te vangen van draadloze netwerken in de buurt. Door de sterkte en afstand van deze signalen te meten, kunnen locatiegegevens worden afgeleid.

In het algemeen werkt locatiebepaling met IoT door het verzamelen van gegevens van verschillende sensoren en deze gegevens te combineren om de locatie van een apparaat of object te bepalen.

Beveiligen IoT

Beveiliging van IoT-apparaten (OT-security) begint met het begrijpen van de risico’s. Elk apparaat dat verbonden is met het internet kan potentieel gehackt worden en kan daarmee een risico vormen voor de privacy en veiligheid van gebruikers en de integriteit van data. IoT-apparaten zijn vaak ontworpen, omdat ze gemakkelijk zijn qua configuratie en gebruik, maar jammer genoeg is beveiliging daarbij niet altijd de hoogste prioriteit. Het is daarom essentieel om zowel fysieke als digitale beveiligingsmaatregelen te nemen.

Om de risico’s te verminderen, is het belangrijk om de beveiliging van IoT-apparaten serieus te nemen. Dit kan worden gedaan door gebruik te maken van sterke wachtwoorden, regelmatig updates uit te voeren en gebruik te maken van encryptie. Maar ook een OT-security oplossing is van belang om deze apparatuur te isoleren van de rest van jouw netwerk.

Aan de slag met IoT in jouw organisatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op en samen kijken we naar de mogelijkheden voor jouw situatie.

Neem contact op via

Bas van Ooijen
Aruba
Cradlepoint
Fortinet
Palo Alto
Extreme Networks

Onze kwaliteitspartners

TWS werkt al meer dan 20 jaar met kwaliteitspartners voor infrastructuur, hardware en veiligheid. Dankzij onze partnerleveranciers kunnen we continuïteit, flexibiliteit en veiligheid garanderen.