Straalverbinding internet

Een straalverbinding voor internet is een verbinding tussen twee antennes die data overbrengt door middel van radiogolven. De antennes moeten op elkaar gericht zijn en er mag niets tussen staan. Er zijn twee soorten straalverbindingen, licentie en licentievrij.

Licentieverbindingen

Licentieverbindingen vereisen een vergunning van de overheid en bieden hogere snelheden en betrouwbaarheid. Ze zijn duurder dan licentievrije verbindingen en duren vaak langer om te installeren. Een licentievrije verbinding is een verbinding die niet wordt gereguleerd door de overheid en geen licentie nodig heeft. De maximale afstand die kan worden overbrugd met een straalverbinding varieert van enkele honderden meters tot tientallen kilometers, afhankelijk van de sterkte van de apparatuur en de beschikbare frequentiebandbreedte.

Ideaal voor:

  • Bedrijven met één of meerdere locaties
  • Snelle en betrouwbare verbinding
  • Lange afstanden

Licentievrije verbindingen

Straalverbindingen worden gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder het opzetten van een back-upnetwerk, het verbinden van externe kantoren, het verzenden van data tussen een basisstation en mobiele apparaten, het opzetten van bewakingscamera’s en het bieden van internettoegang in afgelegen gebieden. Het is een betrouwbare en efficiënte oplossing voor bedrijven die behoefte hebben aan een snelle en betrouwbare verbinding. Straalverbindingen bieden ook een goed alternatief indien er geen glasvezel beschikbaar is en er toch een hoge bandbreedte gewenst is.

Ideaal voor:

  • Bedrijven met één locatie
  • Snelle en betrouwbare verbinding
  • Kortere afstanden

TWS verzorgt de complete operationele aanleg en functionaliteit van straalverbindingen, inclusief alle technische faciliteiten op basis van investering of leaseconstructie. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken

Hoe werkt straalverbinding?

Bij straalverbinding wordt een antenne (ook wel straalzender genoemd) op een gebouw of mast gemonteerd, waarna deze connectie maakt met een ander gebouw, mast of telecomtoren (Cellnex toren). De straalverbinding maakt dan gebruik van frequenties in het radiospectrum (meestal in de millimetergolfband), omdat deze frequenties een hoge bandbreedte hebben en daardoor in staat zijn om grote hoeveelheden gegevens met hoge snelheden over te dragen. Dit maakt straalverbindingen ideaal voor toepassingen, zoals het verbinden van gebouwen of het verbinden van afgelegen gebieden met internet.

Vanaf één van de locaties kan dan met een vaste verbinding (Ethernet over koper, glasvezel of DSL) verbinding gemaakt worden met een publiek netwerk (Internet) of een privaat netwerk (IPVPN/EVPN). De verbinding vereist een vrije zichtlijn tussen de twee punten, dus er mogen geen obstakels zijn, zoals gebouwen of bergen, die de straal kunnen blokkeren. Om vast te kunnen stellen of er een ‘line of sight’ is, verzorgt TWS een site-survey (eventueel met een hoogwerker).

Een straalverbinding op drijvend materieel

Voor de Van Nieuwpoort Groep heeft TWS een straalverbinding gerealiseerd op een drijvende én zich verplaatsende zandzuiger. Een leuke en geslaagde uitdaging! Benieuwd hoe we dit voor elkaar hebben gekregen? Bekijk het avontuur hieronder.

Wifi en Straalverbindingen

Hoewel straalverbindingen en WiFi beide draadloze technologieën zijn, worden ze voor verschillende doeleinden gebruikt en zijn ze verschillend in termen van bereik, snelheid en toepassingen.

Straalverbindingen maken gebruik van radiogolven om signalen tussen twee punten te verzenden, zoals van een basisstation naar een ontvanger op een afgelegen locatie. Straalverbindingen worden vaak gebruikt voor breedbandtoegang tot het internet op afgelegen locaties waar bekabelde internettoegang niet beschikbaar is.

WiFi daarentegen is een lokale draadloze technologie die wordt gebruikt om verbinding te maken met een draadloos netwerk in de buurt. WiFi wordt vaak gebruikt om toegang te bieden tot internet in woningen, kantoren, openbare plaatsen zoals restaurants en cafés, en andere gebieden waar draadloze connectiviteit nodig is.

GWO Gecertificeerd

Straalverbindingen kunnen ook op zee tot stand worden gebracht. Omdat de weersomstandigheden op zee uitdagend zijn, gelden er strenge veiligheidseisen voor Offshore werken. Niet alle bedrijven mogen dit zomaar uitvoeren. TWS is gecertificeerd door GWO. Hiermee tonen we aan dat we de kennis en kunde in huis hebben om in de Offshore-industrie straalverbindingen op te bouwen en tevens uit te lijnen.

Neem contact op met onze specialisten

Meer weten over de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact op met onze specialist.

Eric Meurs