Network access control

Hoe zorg je ervoor dat alleen veilige en geautoriseerde apparaten toegang krijgen tot je netwerk? Network Access Control (NAC) is de oplossing. NAC controleert wie of wat verbinding maakt en zorgt ervoor dat alleen apparaten die aan de beveiligingseisen voldoen worden toegelaten. In dit blog lees je wat NAC is, hoe het werkt en waarom het essentieel is voor een veilig netwerk.

Wat is network access control (NAC)?

Network Access Control (NAC) is een beveiligingsoplossing die controleert of apparaten voldoen aan de bedrijfsnormen voordat ze verbinding maken met het netwerk, Je kunt het zien als een digitale portier die bepaalt wie of wat toegang krijgt tot het netwerk. Door gebruik te maken van een combinatie tussen authenticatie, autorisatie en beleidsafdwinging zorgt NAC ervoor dat alleen geautoriseerde en veilige apparaten toegang krijgen tot het netwerk. NAC stelt organisaties in staat om gedetailleerde controles uit te voeren, zodat ze precies kunnen bepalen wie welke bronnen kan gebruiken en onder welke voorwaarden.

Hoe werkt NAC

Network access control werkt door gebruikers en apparaten te controleren voordat ze toegang krijgen tot het netwerk. NAC werkt met zowel software als hardware. De software voert controles uit en beheert de toegang, terwijl hardware zoals netwerkswitches en wifi-routers helpt om de regels technisch af te dwingen. Het proces begint meestal met de identificatie en authenticatie van de gebruiker of het apparaat. Dit kan via verschillende methoden zoals gebruikersnaam en wachtwoord. Zodra de identiteit is bevestigd, voert NAC een aantal slimme controles uit:

  • Is je apparaat up-to-date?
    NAC checkt of je computer, laptop of telefoon de nieuwste updates en beveiligingspatches heeft geïnstalleerd. Oude software kan kwetsbaar zijn voor hackers, dus als je apparaat niet up-to-date is, kan NAC de toegang weigeren of je eerst laten bijwerken.
  • Heb je een werkende antivirus?
    NAC kijkt of er een antivirusprogramma op je apparaat staat en of dat nog goed functioneert. Als je geen bescherming hebt of een verouderde versie gebruikt, kan NAC besluiten dat je apparaat een risico vormt.
  • Zijn de juiste beveiligingsinstellingen actief?
    Sommige apparaten moeten extra beveiliging hebben, zoals een ingeschakelde firewall of versleutelde opslag. NAC controleert of deze instellingen goed staan en kan apparaten die niet voldoen, blokkeren of in een aparte omgeving plaatsen.

Als je apparaat niet aan de veiligheidsregels voldoet, kan NAC je beperkte toegang geven, bijvoorbeeld alleen tot een pagina waar je updates kunt downloaden. Maar NAC kan de toegang tot het netwerk ook helemaal weigeren, zodat er geen veiligheidsrisico’s ontstaan. Dit alles gebeurt in realtime, waardoor de beveiliging dynamisch is.

Waar kan network access control voor worden gebruikt?

Een van de belangrijkste toepassingen van network access control is het afdwingen van het beveiligingsbeleid. Voornamelijk in omgevingen waar werknemers of gasten hun eigen (onbekende) apparaten meenemen. NAC kan onderscheid maken tussen apparaten die echt met het bedrijfsnetwerk moeten werken en privé-apparaten die alleen wifi gebruiken. Beiden worden gecontroleerd, maar met verschillende regels. Daarnaast speelt network access control ook een rol bij het beschermen van gevoelige gegevens door ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot bepaalde netwerksegmenten. Verder helpt NAC bij het naleven van regelgeving door te garanderen dat alle verbonden apparaten en gebruikers voldoen aan de vereisten van de wetgeving en interne beleidslijnen. 

 

Wat is het verschil tussen NAC, een vpn en een firewall?

Hoewel NAC, VPN’s en firewalls allemaal beveiliging voor netwerken bieden, hebben ze specifieke verschillende functies. Network access control richt zich op het beheren en controleren van de toegang tot het netwerk, gebaseerd op de identiteit van gebruikers en de naleving van beveiligingsbeleid door de apparaten. VPN’s bieden een veilige, versleutelde verbinding voor gebruikers die op afstand toegang willen krijgen tot het netwerk, bijvoorbeeld werknemers die vanuit huis werken. Een VPN beschermt de gegevensstroom, maar controleert niet welke apparaten toegang hebben, wat NAC wel doet. Een firewall is ontworpen om netwerkverkeer te filteren en te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang van buitenaf. Terwijl een firewall verkeer blokkeert dat niet aan de beveiligingsregels voldoet, richt NAC zich meer op wie of wat toegang krijgt tot specifieke netwerkbronnen binnen het netwerk.

|In de praktijk zien we vaak een combinatie van deze beveiligingsoplossing. Zodra het apparaat en de gebruiker door NAC is goedgekeurd, maakt een VPN een veilige, versleutelde verbinding tussen het apparaat en het netwerk. Dit zorgt ervoor dat de gegevens die je verstuurt en ontvangt niet door anderen kunnen worden onderschept, zelfs als je via een onveilig netwerk werkt, zoals een openbaar Wi-Fi-netwerk. Terwijl je via de VPN werkt, beschermt de firewall het netwerk van buitenaf. Het blokkeert alles wat verdacht lijkt of niet hoort bij het netwerk, zoals hackers of virussen.

 

Hoe implementeer je NAC

Het implementeren van NAC begint met het opstellen van een duidelijk en gedetailleerd beveiligingsbeleid dat bepaalt wie toegang mag hebben tot het netwerk en onder welke voorwaarden. Vervolgens moeten alle netwerkcomponenten, zoals switches, routers, en access points, worden geconfigureerd om samen te werken met het NAC-systeem. Het is ook belangrijk om de juiste beleidsgroepen en toegangsregels op te stellen, zodat NAC correct kan bepalen welke apparaten en gebruikers toegang krijgen. Na de eerste configuratie is het belangrijk om het grondig te testen, zodat NAC alle apparaten correct identificeert en het juiste toegangsniveau toekent.

NAC laten implementeren door TWS

Tijdens de inrichtingsfase proberen we functioneel beter begrijpen wat je voor ogen hebt en wat je wenst te bereiken met NAC. Op deze manier kunnen we een optimale NAC oplossing voor jouw behoefte op leveren. Benieuwd hoe we jouw netwerk optimaal kunnen beveiligen met network access control? Neem contact op met een onze specialisten!