Netwerk trends

In januari 2020 werd het ‘gewone leven’ plotseling verstoord door wat inmiddels geen van ons ontgaan is: corona. De afgelopen twee jaar hebben in het teken gestaan van de pandemie. Nu de coronamaatregelen in steeds meer landen versoepeld worden is het tijd om terug te kijken. Wat heeft deze tijd te weeg gebracht? Welke trends zijn er ontstaan? Welke invloed heeft dit gehad op netwerken? In dit artikel bespreken we 5 trends in het post-covid tijdperk.
Netwerk trends

1. Bredere toepassing van cloud migratie

Voorafgaand aan de pandemie waren bij veel bedrijven applicaties en bestanden enkel lokaal beschikbaar. Door de verschuiving van werken op kantoor naar werken vanuit huis werd het belang van cloud migratie steeds groter. Met behulp van SD-Wan oplossingen zijn er geen VPN-clients meer nodig. Hiermee is het WAN een stuk flexibeler geworden, waardoor het (cloud)verkeer veilig kan verlopen. Daarnaast bestaat er een stuk intelligentie in SD-Wan oplossingen, waardoor het internetverkeer automatisch over de beste lijn wordt gestuurd naar de betreffende applicatie.

 

2. Toepassing van hybride cloud en multicloud

Een andere duidelijke trend is de versnelling is het migreren naar een hybride cloud, waarbij een public cloud en een privé omgeving gecombineerd worden, en een multicloud. Hierdoor is er een groeiende behoefte ontstaan naar het managen van dataverkeer, zowel van datacenter naar de cloud als van cloudprovider naar cloudprovider. Daarnaast ontwikkelen organisaties cloud-native applicaties op basis van microservices, API’s en een multi-cloudbenadering. Deze toepassingen maken gebruik van een schaalbare architectuur, waardoor bedrijven over een groter aanpassingsvermogen beschikken.

 

3. Het belang van cybersecurity neemt toe

Het aantal bedrijven dat te maken heeft gehad met een cyberaanval is in de afgelopen jaren sterk toegenomen en de gemiddelde schade per cyberaanval is fors gestegen.
In 2019 kwam de term Secure Acces Service Edge tot stand. Dit betreft een netwerkarchitectuur die de SD-WAN-mogelijkheden combineert met cloud-native securityfuncties zoals beveiligde webgateways, Cloud Acces Security Brokers en zero-trust netwerktoegang. Hierdoor worden de beveiligingsrisico’s voor bedrijven beperkt, waardoor een groeiende acceptatie van de cloud de trend lijkt te zijn.

 

4. Beveiligingsaanpak voor externe verbindingen

Naar verwachting blijft het aantal thuiswerkuren na de pandemie verdubbelt en heeft er een verschuiving naar een hybride werkvorm plaatsgevonden. Een volledig gecentraliseerd IT-netwerk is niet langer duurzaam en organisaties moeten een aangepaste aanpak beveiligingsaanpak hanteren om ook externe verbindingen, zoals thuiswerkers, te beveiligen. Hier kan op ingespeeld worden door Acces Points te laten integreren in de SD-Wan oplossing. De AP’s vormen een veilige tunnel via het internet zodat er rond elk apparaat een kleine perimeter beschikbaar is. Dit geeft organisaties een betere controle over de risico’s, omdat een individueel access point beveiligd kan worden in plaats van een grote perimeter zonder duidelijk grenzen.

 

5. Het aantal IoT-apparaten is gestegen

Organisaties maken gebruik van een groeiend aantal IoT-apparaten, van geautomatiseerde beveiligingssystemen en spraakherkenningsassistenten tot laptops en kopieerapparaten. Ondanks dat deze apparaten enorm kunnen helpen, zorgen ze ook voor een toenemende kwetsbaarheid. De meeste apparaten zijn gebouwd op een eenvoudig architectuur waar geen beveiligingsagent uitgevoerd kan worden. Hierdoor wordt het extra belangrijk om te kijken naar een Zero Trust Security beleid op het netwerk.

Benieuwd hoe wij jou verder kunnen helpen?

Alle genoemde trends lijken het te bevestigen: de samenleving digitaliseert en technische mogelijkheden worden groter, maar dit brengt ook een duidelijk veiligheidsrisico met zich mee. De specialisten van TWS zetten zich in zodat onze klanten optimaal gebruik kunnen maken van de voor hun meest optimale, veilige netwerkoplossing.

Neem contact met ons op!