Gemakkelijk toegang tot internet wordt steeds belangrijker, omdat mensen snel foto’s en berichten willen kunnen delen op Social Media. Dat was ook de insteek toen Diergaarde Blijdorp ging nadenken over uitbreiding van het WIFI netwerk in het park. Doordat Diergaarde Blijdorp 28 hectare groot is, is het bereik van de diverse telecomproviders wel aanwezig, maar te zwak. Het bestaande WIFI netwerk van de dierentuin was eveneens ontoereikend vanwege de grote monumentale gebouwen, dikke bomen en andere obstakels op het park.

Opdrachtgever: Diergaarde Blijdorp
Omvang: park van 28 hectare voorzien van WiFi
Projectleider: Eric Meurs
Wanneer: 2014
Realisatietijd: 2 maanden
Tags: wifi, draadloos, internet

 

Meer dan alleen WiFi

“We hadden natuurlijk diverse eisen en wensen”, illustreert Astrid Kortekaas, Hoofd Marketing, Communicatie en Educatie van Diergaarde Blijdorp. “Allereerst wilde onze bezoekersfotograaf vanuit alle hoeken van het park snel zware foto’s over het netwerk kunnen sturen, zodat ze op kantoor direct bewerkt en bij de uitgang getoond en verkocht konden worden. Aan de bezoekers van de dierentuin wilden wij graag draadloos internet aanbieden, maar we wilden eveneens controle over deze toegang behouden. Dat kan met de draadloze netwerkoplossing van TWS groep, in combinatie met Hotspot Manager van InterExperts! Zo houden wij de controle over het gebruik en hebben onze bezoekers gratis en razendsnel WIFI”.

Afstand en snelheid

Voor de installatie van het outdoor WIFI netwerk werd TWS networks door InterExperts uit Rotterdam gevraagd om mee te denken. In overleg met Blijdorp en InterExperts is een plan gemaakt waarbij de meest belangrijke plekken van de dierentuin WIFI dekking kregen, rekening houdend met de grote en monumentale gebouwen in het park. Dat zijn bijvoorbeeld plaatsen waar veel mensen komen en waar vaak even gewacht moet worden, zoals bij de kassaterminal, op de terrassen en de locatie van de fotograaf. Vooraf zijn diverse dekkings- en capaciteitsmetingen gedaan, zodat zeker was dat de gewenste gedeeltes van het park afgedekt zouden worden. Ook moest de netwerkinfrastructuur worden aangepast, zodat de fotograaf eenvoudig zware bestanden kan verzenden en bezoekers snel internet tot hun beschikking hebben. Oftewel, daar waar dat gevraagd wordt, is een gegarandeerde bandbreedte beschikbaar. Nadat alles in kaart was gebracht, heeft TWS networks gezorgd voor de aanleg van het WIFI en heeft de installatie van de gehele stroomvoorziening, databekabeling en patchkasten gerealiseerd.

Marketinginstrument

Diergaarde Blijdorp ontvangt jaarlijks zo’n 1.500.000 bezoekers. Zonder dat er veel ruchtbaarheid aan is gegeven, maakt tot op heden zo’n 35% gebruik van de gratis WIFI van Blijdorp. Een eenvoudige rekensom leert, dat deze bezoekers- en inlogaantallen een enorme hoeveelheid gratis publiciteit voor Diergaarde Bijdorp opleveren. Want berichten of foto’s op social media worden gedeeld, opnieuw bekeken, leveren commentaar op of worden geliked.

Diergaarde Blijdorp gaat de gratis WIFI en Hotspot Manager zeker voor marketingdoeleinden inzetten, vertelt Astrid Kortekaas: “Binnenkort gaan we WIFI nog meer onder de aandacht van de bezoekers brengen en we verwachten dan een significante toename van het gebruik. Al met al is de gratis WIFI voor Diergaarde Blijdorp een zeer goed en gericht marketinginstrument en voor de bezoeker een heel mooi serviceproduct. Zo onderscheidt Diergaarde Blijdorp zich van menig ander attractiepark”.