Vijf SD-WAN gebruikssituaties voor bedrijven

In het digitale tijdperk staan veel partijen voor verschillende uitdagingen zoals digitalisering, Cloud migratie, thuiswerken, verbeteren van de netwerkinfrastructuur, cyberbeveiligingsrisico’s en naleving van de regelgeving. In dit artikel zal worden uitgelegd hoe SD-WAN een belangrijke enabler is om vijf gebruikssituaties aan te pakken om deze uitdagingen te overwinnen, digitale transformatie volledig te omarmen en de bedrijfsgroei te versnellen.

Aruba, a Hewlett Packard Enterprise company, is marktleider op het gebied van wired en wireless netwerkoplossingen en heeft een ruime keuze aan switches, location-based services, controller en controllerless access points. Beheer van de oplossingen is mogelijk zowel in de cloud als on-premise. Aruba heeft de meest geavanceerde en uitgebreide multi-vendor secure Network Access oplossing in de markt. Aruba biedt een totaal portfolio aan, van MKB tot aan enterprise klanten.

1. Vereenvoudig de netwerkinfrastructuur en verlaag tegelijkertijd de kosten

Met SD-WAN kunnen bedrijven veilig gebruikmaken van breedbandinternet en 5G/LTE-verbindingen tegen lagere kosten en dezelfde voordelen krijgen als private dedicated lijnen. SD-WAN combineert MPLS, breedbandinternet en 5G/LTE in één logische link en routeert het verkeer op basis van bedrijf gedreven beleid. Een geavanceerde SD-WAN, zoals het Aruba EdgeConnect SD-WAN edge platform optimaliseert de datatransmissie in internet- en 5G-links met behulp van technieken zoals forward error correction. Dit houdt in dat verzonden verloren pakketten opnieuw worden opgebouwd. Packet order correction zorgt ervoor dat de pakketjes opnieuw geordend worden wanneer de data op bestemming aankomt. Local Internet Breakout is een andere functie die cloudapplicatieverkeer direct naar het internet stuurt, afhankelijk van het veiligheidsrisico, zodat niet al het verkeer naar het datacenter van het bedrijf hoeft te worden teruggeleid, waardoor onoverzichtelijke en dure dedicated MPLS-lijnen vrijkomen en de kosten dalen.

Daarnaast probeert Aruba met EdgeConnect de hoeveelheid apparaten te verminderen door een router, een firewall en WAN-optimalisatie netwerkfuncties in één enkel platform samen te brengen. Het bewaakt ook continu de netwerkomstandigheden en past automatisch de verkeersafhandeling aan om de effecten van netwerkstoringen te ondervangen.

2. Snel en gemakkelijk nieuwe vestigingen opzetten en veilig vanuit huis werken

Het kan twee tot vier maanden duren om een nieuwe filiaal locatie of een nieuwe ATM-locatie aan te sluiten met MPLS. Niet alleen kan Aruba EdgeConnect met hun SD-WAN oplossing private line-achtige prestaties leveren via breedbandinternetdiensten, maar dankzij zero-touch provisioning kan een nieuwe vestiging in een paar dagen (of minder) worden geïmplementeerd met behulp van het cloud managementplatform.

Nu werken op afstand het nieuwe normaal aan het worden is, moeten werknemers kunnen genieten van hetzelfde niveau van digitale diensten op hun thuiswerk plek. Door gebruik te maken van internet breedband, en met de komst van 5G, maakt Aruba Microbranch thuiswerken een realiteit door thuiskantoren op een gemakkelijke en flexibele manier te verbinden met het hoofdkantoor. Micro Branch implementaties automatiseert de vorming van IPsec tunnels tussen access points van een remote site naar de Gateway cluster van het bovenliggende WLAN netwerk. Het beschermt externe werknemers en kleine filialen op afstand door SD-WAN-mogelijkheden te bieden inclusief orkestratie en veilige internet breakout in een gebruiksvriendelijk maar krachtig Wi-Fi access point-apparaat.

3. Versnel back-ups en verbeter rampherstelplannen

In remote disaster recovery sites wordt data vaak geback-upt, welke honderden of zelfs duizenden kilometers verwijderd kunnen zijn van het datacenter van het hoofdkantoor. Deze afstand leidt tot latency die de gegevensoverdracht vertraagt. Gegevens kunnen niet volledig worden geback-upt, waardoor de instelling risico’s loopt omdat zij in geval van een ramp belangrijke klantgegevens kan verliezen. En in het geval dat er een disaster recovery operatie moet worden uitgevoerd, moet deze zo snel mogelijk worden afgerond om het bedrijf draaiende te houden.

De optionele Aruba Boost WAN-optimalisatiesoftware, die volledig is geïntegreerd met Aruba EdgeConnect, maakt gebruik van TCP-protocolversnellingstechnieken om een betere doorvoer te realiseren. Het maakt ook gebruik van geavanceerde algoritmen voor verbeterde data compressie en het verwijderen van dubbele data. Dubbele data wordt gefilterd om de overdracht van repetitieve gegevens over het WAN te verminderen. Datacompressie maakt gebruik van een LZ (Lempel-Ziv) compressie-algoritme dat zowel op de IP-header als op de payload wordt toegepast. Met Aruba Boost wordt er voor gezorgd dat gegevens op de juiste manier worden geback-upt op externe locaties voor noodherstel.

4. Beveilig de toegang en bescherm klantgegevens

Met de opkomst van mobiliteit, waarbij gebruikers overal het netwerk betreden, vervaagt de veiligheidsperimeter. Door deze ontwikkeling is het niet langer mogelijk om een beperkte, goed afgebakende perimeter te beveiligen. Het internetverkeer kan niet langer voor veiligheidsinspectie naar de datacenters gestuurd worden, omdat dit de responstijd van applicaties verlengt en de prestaties vermindert. Beveiliging moet worden gebaseerd op een “zero-trust”-aanpak waarbij gebruikers en apparaten worden geïdentificeerd en ervan wordt uitgegaan dat deze niet standaard moeten worden vertrouwd.

SASE (Secure Access Service Edge) is een architectuur waarmee beveiligingsdiensten in de cloud worden geïmplementeerd. SASE combineert WAN edge netwerkfuncties op het filiaal zoals SD-WAN, routing, basis beveiligingsfuncties en WAN-optimalisatie mogelijkheden met beveiligingsdiensten waaronder Firewall as a service, ZTNA (Zero-trust network access), CASB (Cloud Access Security Broker), SWG (Secure Web Gateway), en meer geleverd vanuit een cloud-geleverde beveiligingsdienst.

Aruba EdgeConnect biedt de basis voor een volledige SASE aanpak door rolgebaseerde firewall mogelijkheden te integreren. Het integreert van nature met cloud security leveranciers om volledig geautomatiseerde orkestratie mogelijkheden te bieden. Hierdoor kunnen organisaties een best-of-breed SD-WAN-provider en best-of-breed cloudbeveiligingsprovider(s) selecteren, afhankelijk van hun behoeften, terwijl ze eenvoudig kunnen overstappen van een traditionele architectuur naar een SASE-architectuur.

5. Voldoen aan PCI DSS compliance mandaten

Veel instellingen moeten voldoen aan allerlei soorten regelgeving. Een SD-WAN oplossing kan helpen bij het voldoen aan deze regelgeving. Een voorbeeld hiervan is de PCI DSS-standaard (Payment Card Industry Data Security Standard) die databeveiligingsstandaarden en richtlijnen vastlegt voor de betaalkaartindustrie. PCIDSS specificeert twaalf vereisten om compliance te bereiken waaraan kan worden voldaan dankzij Aruba EdgeConnect. Het versleutelen van de overdracht van kaarthoudersgegevens via openbare netwerken is hiervan één van de eisen. Een andere eis is het installeren en onderhouden van een firewallconfiguratie om kaarthoudergegevens te beschermen. Aan deze twee eisen kan eenvoudig worden voldaan met Aruba EdgeConnect.

Het Aruba EdgeConnect SD-WAN-platform stelt instellingen in staat hun netwerkinfrastructuur te vereenvoudigen en de kosten te verlagen door MPLS, 5G en internet breedbandlijnen in dezelfde logische link te combineren. Aruba EdgeConnect is centraal georkestreerd en eenvoudig in te zetten. EdgeConnect kan ook worden ingezet op kleine afgelegen locaties of thuiskantoren om hetzelfde niveau van SD-WAN-mogelijkheden te bieden als in grote bijkantoren. Het biedt geavanceerde beveiligingsmogelijkheden, waaronder data-encryptie, zone gebaseerde firewall en zero-trust segmentatie. In combinatie met best-of-breed cloudnetwerk beveiliging providers vormt het de basis van een sterke en betrouwbare SASE-oplossing waarmee bedrijven hun digitale transformatie volledig kunnen omarmen en tegelijkertijd cyberbeveiligingsrisico’s kunnen beperken.

Meer weten over Aruba, a Hewlett Packard Enterprise company of een offerte ontvangen? Neem dan contact op met TWS via info@tws-groep.nl of bel naar +31(0)88 – 57 024 00